Під Запоріжжям "чорні археологи" зрівняли скіфський курган з землею

 
Новая тема    Ответить       Список форумов Виолити - Антиквариат -> Заметки из прессы
Предыдущая тема :: Следующая тема  
Оценка поста:0
Пулемётчик


Оффлайн
   

Зарегистрирован: 19.05.2010
Сообщения: 1838


СообщениеДобавлено: Wed Jan 08, 2020 17:25:39    Заголовок сообщения: Під Запоріжжям "чорні археологи" зрівняли скіфський курган з землею Ответить с цитатой

В селі Григорівка Запорізької області "чорні археологи" розграбували стародавнє скіфське поховання - курган датується щонайменше тисячоліттям.
Про це повідомляє "Сегодня" з посиланням на свідчення очевидців.
Копачів помітив місцевий краєзнавець Євген Хмелівський і викликав поліцію, однак злодії встигли втекти.
"Для них закони не писані. Те, що вони тут роблять, переходить всі межі. Вони нікого не бояться, вони працюють тут по ночах, працює ціла група людей", – розповідає краєзнавець.
Розкопати та пограбувати встигли майже половину кургану. На місці кинули кілька черепків, кістка і уламок стели у вигляді людини – нею було вкрите одне з поховань, показує керівник обласного центру охорони культурної спадщини Артур Середін.
"В цій купі каменів, які тут склали, ця плита досить добре оброблена, це так звана антропоморфна стела. Зловмисники пограбували поховання ямної культури і – скіфські. Їх історія налічує 6 тисячоліть і тягнеться до IV ст. нашої ери", - розповідає Середін.
Грабіжники точно знали, де копати і шукати артефакти, усе свідчить про те, що вони добре підготувалися до "вилазки". Які скарби присвоїли – залишиться загадкою. Украдене чорними археологами майже ніколи не потрапляє в музеї.
"Вартість цих курганів відома, вона, в принципі, десь близько мільйона за кожен курган, але цей курган найбільший тут – до двох мільйонів", – з жалем констатує Артур Середін.
Всього в Запорізькій області – майже 8 тисяч курганів, тому поставити охорону скрізь нереально. Обласна влада після цієї крадіжки пообіцяла перевірити всі давні споруди, фортеці та захоронення. Щоб зрозуміти, куди навідались "чорні археологи".
https://zaporizhzhya.znaj.ua/287419-pid-zaporizhzhyam-chorni-arheologi-zrivnyali-skifskiy-kurgan-z-zemleyu-maroderiv-istoriji-shukaye-vsya-ukrajina
Вернуться к началу
Профиль Профиль VIOLITY
Показать сообщения:   
Новая тема    Ответить       Список форумов Виолити - Антиквариат -> Заметки из прессы Часовой пояс: GMT + 2
Страница 1 из 1

 
Перейти:  
Вы не можете начинать темы
Вы не можете отвечать на сообщения
Вы не можете редактировать свои сообщения
Вы не можете удалять свои сообщения
Вы не можете голосовать в опросах
Вы не можете вкладывать файлы
Вы можете скачивать файлы